Trio O3

Het O3 trio, winnaar van Supernova 2018, bestaat uit Eugénie Defraigne, Léna Kollmeier en Lydie Thonnard, en is ontstaan vanuit een gemeenschappelijke interesse van de drie muzikantes in live muziek. Hun ontdekking en interpretatie van “Vox Balaenae” van G. Crumb in 2014 leidde tot de beslissing om samen te spelen. Hun samenwerking als trio met muzikanten zoals Michel Massot, François Deppe, Vincent Royer, Mia Elezovic, Olivier Vanderschaeghe, Jean-Pol Zanutel, Eric Leleux, Toon Fret, Kim Van den Brempt en Bart Bouckaert was een ware leerschool in 20ste-eeuwse en geïmproviseerde muziek. Na hun eigen universum afgebakend te hebben, stelden de drie muzikantes in 2016 hun eerste project “Échos de la Terre” [Echo’s van de Aarde] voor in de Espace Senghor (Brussel). Ze blijven dit op verschillende plaatsen in België presenteren, terwijl ze tegelijkertijd werken aan hun tweede project rond Belgische werken (werken van onder andere Paula Defresne en Fabian Fiorini).

Trio O3

WIL JE ONS BOEKEN?

Neem dan zeker contact op met o3.ensemble@gmail.com

 • Lydie Thonnard

  Lydie Thonnard werd van kindsbeen af ondergedompeld in de muziek. Hoewel ze al heel jong de piano uitprobeert, en aangetrokken wordt door alles wat met muziek te maken heeft, is het door de dans dat ze haar eerste contact met de artistieke wereld legt. Vanaf de leeftijd van 6 jaar begint ze piano te studeren aan de Academie van Malmedy. Ze is een muzikale duizendpoot en ontdekt de dwarsfluit 2 jaar later. Dit instrument zet haar ertoe aan haar studies verder te zetten aan het Koninklijk Conservatorium Luik vanaf 2008. Daar stort ze zich met groot enthousiasme op de kamermuziek en krijgt ze de smaak van het samenspel te pakken. Tijdens haar studies werkt ze naast Toon Fret, Vincent Royer, François Deppe, en Michel Massot, waarbij ze uiteenlopende stijlen, van barokmuziek tot hedendaagse jazz, doorloopt. Terwijl ze de didactische master in de muziekopleiding volgt, zet ze ook haar klassieke opleiding verder bij Valérie Debaele. Ze is nieuwsgierig, onophoudelijk op zoek naar nieuwe dingen en houdt ervan andere culturen en pedagogische benaderingen te ontdekken. Ze neemt daarom deel aan een pedagogisch project dat in Ecuador georganiseerd wordt en vertrekt ook naar Marokko en Indië om traditionele muzikanten te ontmoeten. Ze maakt deel uit van de artistieke wereld door verschillende activiteiten: koordirectie, organisatie van concerten of stages, … Op dit moment onderwijst ze muzikale vorming in verschillende instellingen in Brussel terwijl ze zich tegelijkertijd verder ontwikkelt bij muzikanten afkomstig uit de folk/jazzwereld zoals Philippe Laloy, Marie-Sophie Talbot en Manu Hermia. Ze treedt op op verschillende plaatsen met verschillende groepen in uiteenlopende stijlen zoals Les Surprises du Chef (onder leiding van Michel Massot), Cassẙs (wereldmuziek/jazz), het “Vibrations” ensemble dat uit 7 fluiten bestaat, en Auster Loo (wereldmuziek/alternatieve muziek). Dit laatste project, in samenwerking met de percussionist Simon Leleux, leidde tot het album “Rhythm & Breath,” opgenomen onder het Belgische label Home Records in juni 2016. Samen met Eugénie Defraigne en Léna Kollmeier maakt ze deel uit van het O3 trio dat zich toelegt op hedendaagse muziek sinds de oprichting in 2014. Tegelijkertijd onderwijst ze muzikale vorming aan de Academie van Etterbeek en organiseert ze verschillende ateliers rondom de stem, creativiteit en de lichamelijke beleving van ritmes.

 • Eugénie Defraigne

  Eugénie Defraigne werd sinds zeer jonge leeftijd in de muziek ondergedompeld en was al zeer snel aangetrokken tot de cello. Ze volgt eerst lessen aan de Academie van Marche-en-Famenne en vervolgens aan het Koninklijk Conservatorium Luik, in de klas van Jean-Pol Zanutel. Tijdens haar studies heeft ze de kans om in masterclasses met verschillende cellisten te werken zoals Jeanne Maisonhaute, Pieter Wispelwey, Marc Coppey en Philippe Bary. Daar ontwikkelt zich ook haar passie voor kamermuziek dankzij geweldige ervaringen met kamermuziek bij François Deppe, Vincent Royer, en Olivier Vanderschagen. Aangezien ze nieuwsgierig is en erg geïnteresseerd in hedendaagse muziek, werkt Eugénie veel samen met de componisten van haar school en van de stad Luik. Ook een initiatie in de elektroakoestische muziek stond op het programma waarbij ze heeft kunnen werken met de componist Marcin Stanczyck binnen het IRCAM tijdens een samenwerking met het Conservatorium van Parijs. Vandaag de dag werkt Eugénie nog steeds met hedendaagse componisten tijdens workshops. Sinds ze in 2014 haar master behaalde, heeft Eugénie de gelegenheid gehad om verschillende keren op te treden met het Musiques Nouvelles ensemble onder leiding van Jean-Paul Dessy in plaatsen zoals het Arsonic theater, Bozar en de Flagey studio’s. Eugénie is constant op zoek naar nieuwe artistieke ervaringen en neemt deel aan talrijke stages voor vrije improvisatie en jazz, zowel voor muziek als voor dans. Deze openheid brengt deze eclectische muzikante ertoe om in vertoningen te spelen die dans, theater en poëzie vermengen… Haar verlangen om te creëren uit zich ook door haar groep “Lago” (folk/pop/progressieve muziek), laureaat van de Emergenza wedstrijd in 2016, die nu net zijn eerste EP uitgebracht heeft. Voor kamermuziek treedt ze op met “O3”, het trio voor hedendaagse muziek dat ze in 2014 opgericht heeft met Lydie Thonnard en Léna Kollmeier. Tegelijkertijd onderwijst Eugénie de cello aan het Conservatorium van Ciney.

 • Léna Kollmeier

  Léna Kollmeier begon piano te spelen op haar vijfde. Na lessen aan de muziekacademie van Aarlen en Bastogne zet ze haar academisch parcours verder in Oudergem waar ze de Franse pianist Pierre Thomas ontmoet die haar nog steeds raad geeft en een blijvende invloed heeft op haar visie op de muziek. Op 15-jarige leeftijd wordt ze toegelaten tot de klas van Etienne Rappe als jong talent aan het Koninklijk Conservatorium Luik. Nadat ze haar bachelor in piano gehaald heeft, wordt ze in 2013 toegelaten tot de klas van Daniel Blumenthal aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, waar ze later haar master met specialisatie in piano met onderscheiding behaalt. Tijdens haar schoolloopbaan heeft Léna ook verschillende masterclasses gevolgd bij Dominique Cornil, Natacha Zdobnova, Dana Protopopescu, en Boyan Vodenitcharov. Nadat ze een eerste prijs wint in de pianowedstrijd Dexia Classics op 17 jaar, heeft Léna de gelegenheid op te treden in de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel. Ze geeft ook verschillende concerten, met name in het Château du Pont d’Oye in Habay-La-Neuve, tijdens het “Mai’li Mai’lo” festival en als “Aanrader” op het Festival Royal du Juillet Musical in Saint-Hubert. Léna heeft ook het genoegen op te treden met verschillende orkesten, vanaf 17-jarige leeftijd, waarbij ze de gelegenheid heeft het 20ste concerto van Mozart te spelen met Archets du Sablon, en het concerto van Schumann met het Estro Armonico orkest onder leiding van Dominique Bodson. Aangezien de hedendaagse muziek haar niet onverschillig laat, heeft ze een werk van Patrick Loiseleur gespeeld tijdens het Festival du Clavier Contemporain in het Chopin Conservatorium in Parijs, en een werk van de componist Daan Janssens tijdens het “Images sonores” festival in het Théâtre de Liège.

  Léna heeft trouwens verschillende kamermuziekensembles mee opgericht, waaronder het O3 trio en het Rosa duo met de sopraan Stephany Ortega. Dit duo heeft een eerste album “Return” opgenomen en heeft net een internationale tournee achter de rug om dit te promoten doorheen Europa, de Verenigde Staten en de Caraïben, met in het bijzonder optredens in Carnegie Hall in New York, in De Munt in Brussel en in het Paleis voor Schone Kunsten in Santo Domingo.

Met de steun van

Vlaanderen
Franse Gemeenschap
Supernova is een samenwerking tussen

Klara Musiq'3

Partners: Klarafestival, Klara, Musiq’3, CC Strombeek Grimbergen, CC Ter Dilft Bornem, CC Westrand, Kunstenpunt, Beeldenstorm Anderlecht
Sterrenkijkers: CC De Ster Willebroek, CC Hasselt,Gent Festival van Vlaanderen, Klassiek Regio Noordrand, GC De Wildeman Herent, 30CC Leuven, Pamele Classic Oudenaarde, Festival Midi-Minimes, Zomer van Sint-Pieter, Festival Klassiek Leeft Jong Knokke-Heist, Zuidrand Klassiek!, CC De Ververij | Ronse, Klassiek! Beleven in de Westhoek