Tmesis Ensemble

Géraldine Clément (fluit), Panagiota Giannaka (klarinet), Diede Verpoest (viool), Alexandra Lelek (cello) en Tim Mulleman (piano) ontmoetten elkaar op het Koninklijk Conservatorium te Brussel, waar zij al geruime tijd in verscheidene bezettingen samen musiceerden. De recente stap om hun jeugdig enthousiasme en gezamenlijke voorliefde voor uitdagende kamermuziek te bundelen in een flexibel, heterogeen en verfrissend ensemble vloeide hier dan ook spontaan uit voort.
Tmesis is een oud-Grieks stijlfiguur dat een zin of woord letterlijk ontleedt door er een ander woord pal tussen te plaatsen – een gravure die het gehele reliëf net beklemtoont door haar te onderbreken. Deze jonge musici denken dan ook niet in hokjes, maar bejubelen muziek in haar geheel door haar verschillende verschijningsvormen tegenover én tussen elkaar te plaatsen.
TMESIS’ programma’s staan garant voor muzikale (her)ontdekkingsreizen doorheen diverse en opwindende literatuur. Verrassende (eigen) instrumentaties geven een frisse kijk op werken zoals de Kammersymhonie van Franz Schreker, Alborada del Gracioso van Maurice Ravel en Bruyères van Claude Debussy (arr. Frederik Neyrinck). Vrij naar Schoenbergs Verein für musikalische Privataufführungen doet Weberns arrangement van Schoenbergs Kammersymphonie opus 9 dienst als uitvalsbasis.
Het kwintet, een heus miniatuurorkest (blazers, strijkers, piano), geldt dan ook als vaste kern. Vanuit deze variabele formatie treedt zij aan als gids in een verhaal vol tussenuitstappen: uiteenlopend repertoire voor kwintet, onderbroken in de geest van het retorische tmesis door werken in contrasterende bezettingen en stijl (duo’s en trio’s, zie Jolivet, Scelsi, Sciarrino, Saariaho, …). Een raamverhaal vol coupures die net níet met elkaar willen breken, maar elkaar integendeel fundamenteel willen bevestigen en versterken.
Als jonge chambristen namen de leden in andere formaties o.a. deel aan Encuentro de Musica y Academia de Santander, Young Talent Music Festival in Schiermonnikoog, Odegand (het Festival van Vlaanderen), Morningside Music Bridge in Canada, het Euroclassical Project, het Grachtenfestival te Amsterdam, het Brusselse festival Midis Minimes, Ars Musica, etc. Bovendien is TMESIS uitgenodigd om het Koninklijk Conservatorium Brussel te vertegenwoordigen in Porto op het HARMOS Festival.

Tmesis Ensemble

Met de steun van

Vlaanderen
Franse Gemeenschap
Supernova is een samenwerking tussen

Klara Musiq'3

Partners: Klarafestival, Klara, Musiq’3, CC Strombeek Grimbergen, CC Ter Dilft Bornem, CC Westrand, Kunstenpunt, Beeldenstorm Anderlecht
Sterrenkijkers: CC De Ster Willebroek, CC Hasselt,Gent Festival van Vlaanderen, Klassiek Regio Noordrand, GC De Wildeman Herent, 30CC Leuven, Pamele Classic Oudenaarde, Festival Midi-Minimes, Zomer van Sint-Pieter, Festival Klassiek Leeft Jong Knokke-Heist, Zuidrand Klassiek!, CC De Ververij | Ronse, Klassiek! Beleven in de Westhoek